Patronuna vurmayıp özel kalemine vuran beldenaşağı “gazetecilik” anlayışını iki gündür anlatıyorum.
Bendeniz, malum, gazeteci falan değilim. Basın ve Yayın Yüksek Okulu’nda (şimdi, A.Ü. İletişim Fakültesi) uzun yıllar uluslararası ilişkiler dersleri verdim ama, bir akademisyenden ibaretim; üniversite hocasıyım. Ama bugün sıra, gazetecilik dersi vermeye geldi. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden on beş yıl önceki öğrencim Birsen Bozoğlu’na gerek gizli, gerek açık biçimde, ama mutlaka utanç verici bir biçem ve içerikle suçlar yüklemeye ve hayatlarını böyle kazanmaya çalışan genç gazetecilere açıktır:
Bu genç hanımın iş yeri ve telefonları bellidir. Kaçamaz, çünkü suçlu duruma düşer. Köşenize veya programınıza çerez yapmadan önce, namusuna dil uzatmadan önce açar, kendisine sorarsınız: Hangi tarihlerde hangi vesilelerle hangi ülkelere gittiniz? Sizin durumunuzda Servet Beyannamesi vermek zorunlu değil ama, mal varlığınızın resmi ve gerçek durumunu nasıl öğrenebiliriz?
Bendeniz böyle yaptım genç gazeteci arkadaşlarım. Kendisinden resmen aldığım sonuçları size de sunuyorum:
— Ankara Belediyesi’ne girişi Haziran 1989.
— 5 yıldır lojmanda ailesiyle oturuyor. Emekli annesinin 1982’de alınmış bir katı var ve üç aylık maaşı 9 milyon, erkek kardeşinin maaşı 5 milyon, kendisininki 21 milyon.
— Belediye’ye girince, notere kendiliğinden ve kapalı zarf içinde Servet Beyannamesi vermiş. Hakkındaki son iddialar üzerine son durumu belirtir yeni bir beyanname daha vermiş ve eskisiyle birlikte “5 yıl saklanması, herhangi bir resmi veya özel kurum, kuruluş, hakiki ve hükmi eşhasın müracaatları halinde açılıp gösterilebilmek kaydı ile” talep etmiş.
— Eski beyannamede şunlar var: 1) İnşaatı tamamlanmış ama bireysel tapusu alınmamış, sobalı dupleks ev, 100 metrekare. 2) Yüzde 30 inşaatı tamamlanmış apartman katı, 100 metrekare. 3) Kamulaştırma aşamasında bir kooperatifte dupleks konut hissesi. 4) İnşaatı tamamlanmış, bireysel tapusu alınmamış sobalı daire, 100 metrekare. 5) İnşaatı temel seviyesinde, 100 metrekarelik sobalı daire hissesi.
Ayrıca, şu değerli menkul mallar da var: Bankada 700 (yedi yüz) sterlinin yanı sıra 12 (on iki) Cumhuriyet altını, 6 (altı) ray bilezik, 6 (altı) yüzük, 4 (dört) kolye, 2 (iki) küpe, 4 (dört) zincir kolye.
— Kooperatiflere ödeme yapılmak için satılmış olan değerli menkuller yeni beyannamede görülmüyor. Eskisindeki gayrımenkullerden biri satılmış, yerine başka bir gayrımenkule girilmiş, yani yenisinde de beş gayrımenkulden söz ediliyor. Şöyle:
1) Annesinin hibe ettiği bahçeli, tapulu kooperatif evi, l00 metrekare.
2) Bireysel tapu aşamasın gelmemiş kooperatif dairesi, 120 metrekare .
3) Sobalı, tapulu kooperatif dairesi, 100 metrekare.
4) Yüzde 30 inşaatı tamamlanmış bahçeli kooperatif evi, 175 metrekare.
5) İnşaatı başlamamış bahçeli kooperatif evi üyeliği.
Rakamlardan sıkıldınız mı? Olsun, olsun, sonra yüzü kızarmaktansa şimdi sıkılmak iyidir. Şimdi geçiyorum, meşhur seyahatler işine:
8 Kasım l989 tarihi ile 19 Temmuz 1993 tarihleri arasında Birsen Bozoğlu (aslında, kızlık soyadı olan Karaloğlu) 13 (on üç) kez yurt dışına çıkmış. Bunlardan yalnızca üç tanesine (1992 Tokyo, 1993 Sofya, l993 G.Afrika) belediye heyetine dahil olarak belediyenin bütçesinden gitmiş.
Oldu mu?
Ayrıntılı olarak görmek isterseniz, dış gezi listesi herkese sunulmaya hazır olarak kendisinde, eski ve yeni servet beyannamesi de, gene her isteyene sunulmak üzere Ankara Yirmi Beşinci Noterliği’nde.
Ben gazeteci değilim. Bilim adamıyım. Gazetecilik olarak benden bu kadar. Siz gazetecisiniz. Bu bilgilerin yanlış olduğunu kanıtlayın, elinizi sıkayım. Kanıtlayamazsanız, lütfen oturun da köşenizden veya ekranınızdan bi özür dileyin. Sizler birer dürüst ve onurlu gazetecisiniz. Artık, birinden birini yaparsınız değil mi?