Baskın Oran

Of’layıp çüş’leyenlere cevabımdır

Birader, artık bendeniz bu muhabbetten bıktım. Kökünden halledelim bitsin.

Telefon geliyor: “Neredesin?” Yanıtlıyorum: “Bodrum’dayım”. Karşıdaki:

“Oooohh!”

Sonra, hemen soruyor: “Tatil ne kadar?” Yanıtlıyorum: “2,5 ay”. Karşıdaki bu sefer:

“Çüüşşşş”.

Hadii, artık özür diler gibi, günde kaç saat ne çalıştığını anlatmaya soyun. Tam bir suçlu psikolojisi içinde. Ezilerek, büzülerek.

Yetti be! Size Bodrum’da 2,5 ay nasıl bir tatil yaptığımı tek bir seferde ve toptan anlatayım da, oh’lardan ve çüş’lerden karşılıklı kurtulalım.

***

Sabah 11’de kalkıyoruz. Kumbahçe Parkının oraya gazete ve simit almaya iniyorum. Saat 13 gibi kahvaltı bitiyor.

Çayım elimde, dosdoğru aşağıya, bahçedeki kulübeye iniyorum. Burası benim çalışma yerim. Vantilatörü açıyorum, bilgisayarın başına oturuyorum. Saat 17.30’da denize, Feyhan’ın yanına gidene kadar kalkmadan.

Etti mi temiz 4 saat çalışma?

19.30 içki saatimiz. Yemek ise 21.30 gibi bitiyor.

Kahve elimde, saat 22 gibi çalışma kulübeme iniyorum. Saat 02’ye, bazen 03’e kadar çalışıyorum. Biraz çıkıp dolaşıyoruz, 04 gibi yatıyoruz.

Etti mi temiz 4 saat çalışma daha?

Eeee, ne diye of’layıp  çüş’lüyorsunuz bilmeden? Kaçınız allahın yaz günü temiz 8 saat çalışıyor?

Ne çalışıyorum? Geldiğimden beri bitirdiklerimi sayayım:

1) Haziran’da Keele üniversitesinde (İngiltere) verdiğim konferansın yayınlanmaya hazır metnini yazdım (24 sayfa). Türkçe adı: “Küreselleşen Türkiye’de Ulus’tan Nereye?”

Neden bahsediyor?

Küreselleşmeyle birlikte, artık tüm dünya ekonomik pazar oluyor. Ekonomik pazarın sınırları neyse, insanlar oraya “vatan” der. Bu hesaba göre, biz ileride nereye vatan diyeceğiz? Bir zamanlar “Tanrı” olan, sonra “Ulus”a dönüşen “Yüce Sadakat Noktası” İslam’a geri dönüş sinyalleri veren Türkiye’de yine “Allah” mı olacak; yoksa nergidiyoruz?

2) Eylül’de Oxford üniversitesinde (İngiltere) yapılacak “Türkiye ile Yunanistan Arasındaki 1923 Mübadelesinin 75. Yılı” sempozyumuna vereceğim tebliğin metnini yazdım (16 sayfa). Türkçesi: “Kalanların Öyküsü: mübadele sözleşmesinin 1. ve özellikle 2. maddesinden alınacak dersler”.

Neden bahsediyor?

Sözleşmenin 1. Maddesi, Türkiye’deki Rum Ortodokslar ile Yunanistan’daki Müslümanların zorunlu olarak mübadele edilmesini öngörüyordu. 2. Madde ise, bunun istisnalarını belirliyordu: Türkiye’de İstanbul Rumları (sonradan bunlara İmroz ve Bozcaada da katıldı) ile Yunanistan’da Batı Trakya Müslümanları.

Birinci maddenin amacı, ulus-devleti “yabancı” unsurlardan “temizlemek”ti. Elhak, başardı.

İkinci maddenin amacı, iki ulus-devleti de çokkültürlülüğe zorlamaktı. Bu, başarısız oldu. Her iki devlet de bu “yabancı doku”yu reddetti, her iki azınlık da uyum sağlamada başarısız oldu.

Sonuçta, 2. Madde, 1. Maddeye dönüştü: Her iki tarafta bırakılan azınlıklar, 1923’te olduğu gibi yollara düştüler, akraba devletlerine sığındılar. Türkiye’de Rum kalmadı, B. Trakya’dan ise 1923’ten beri 400.000 kişi göç etmek zorunda kaldı.

3)  Yine Eylül’de Roma’daki NATO Savunma Kolejinde vereceğim dersin metnini yazdım. Konusu: “Milliyetçilik ve İdeoloji”.

Neden bahsediyor?

Milliyetçiliğin Duygu, İdeoloji, Toplumsal Hareket olmak üzere üç anlama geldiği. Bu duygu’nun ideoloji tarafından yönlendirilmeye başlaması üzerine toplumsal hareket’in doğduğu. Geçmişte ve günümüzde ortaya çıkmış 8 tip hareketin özellikleri. Son olarak da, milliyetçiliğin geleceği.

4) Bu yıl 13 arkadaşımla birlikte yazmaya başladığımız “Türk Dış Politikası 1919-99, Olaylar-Yorumlar-Belgeler” adlı ders kitabının ilk ürünlerinin düzeltilmesi (toplam 225 daktilo sayfası).

Bu kitap ansiklopedi boyu 1000 sayfayı aşacak ve büyük olasılıkla bu dersin okutulduğu bütün üniversitelerde ders kitabı olacak. Çünkü bu kapsam ve nitelikte başka kitap yok. İçinde sözü edilen antlaşmaların metinlerini, bölgelerin haritalarını, kişilerin yaşamöykülerini ve fotoğraflarını, o günlerde basında çıkan dış politika karikatürlerini de verecek. Bir de iç-dış politika ilişkisini gösteren “Karşılaştırmalı Zamandizini” içerecek.

Türk Dış Politikası dışında, şu yan alanlarla ilgili olup da metinde geçen terimleri “kutu”lar içinde öğretecek:

a) Uluslararası İlişkilere Giriş

b) Uluslararası Güncel Sorunlar

c) Uluslararası Hukuk

ç) Uluslararası Özel Hukuk

d) Uluslararası Örgütler

e) Felsefe

f)  İktisat

g)  Siyasal Tarih

h)  Siyaset Bilimi

“2,5 ay” deyince, yine de “Çüşş” diyecek misiniz? Haa, bu arada, Bodrum Kumbahçe Derneğini de geçen hafta faaliyete geçirdik, ayrıca Bodrum’u da İnternet’e soktuk.

“1998 Bodrum Raporum” artık başka bir yazıya.

Önceki Yazı
Sonraki Yazı