Baskın Oran

Kenan Evren’in Yazılmamış Anıları 1, 1989

Kenan Evren'in Yazılmamış Anıları_1

Kenan Evren'in Yazılmamış Anıları_1Ankara, Bilgi Yayınevi, 1989. 287 s. (dokuz baskı)

AZİZ NESİN, “Keyifle Okuduğum Kitap” başlıklı önsözünde Söyle diyor: Yaşamım boyunca bu denli keyifle okuduğum başka kitap anımsamıyorum. Bu keyif önce kitabın konusundan ve kahramanından geliyor. Konu, 1961 yılından başlayarak tarih sırasına göre atlaya atlaya anlatılan Kenan Evren’in yaşamı.
Salt Türkiye’de değil, dünya yazınında bu türde yazılmış yapıtlar olduğunu bilmiyorum…
Kitabın türünü belirleyemedir Roman değil, ama roman. Anı değil, ama anı. Günce değil, ama günce. Özyaşamöyküsü değil, ama özyaşam öyküsu. Bir araştırma değil, ama araştırma. Bence bilimkurgu denilen roman türünün yeni ve gerçekçi bir modeli diyebiliriz bu kitaba. Çünkü bilimsellikle düşsellik, imgeyle gerçek, varolanla varsayılan, söylenenle söylenmek istenen iç içe. Kitabın başarısı da söylemiş olduğu tasarlanan sözlerin tasarım ve düşüncelerin, gerçekten de Kenan Evren’in söylediği sözlerin mantığıyla, biçem ve biçimiyle uygunluğu, hatta tıpkılığıdır.
…Gerek Kenan Evren’in konuşmalarından derlenmiş, gerekse onun konuşma biçemiyle anı biçiminde yazılmış olan bu kitaptan, özellikle yaşadığımız böyle günlerde aldığım tadı, başkalarıyla da üleşerek artırmak istediğim için, kitabın okunmasını salık veriyorum.”

KENAN EVREN’İN YAZILMAMIŞ ANILARI… BASKIN ORAN, bu kitabın araştırmasını FADIL KOCAGÖZ’e birlikte yaptı; TAN ORAL in çizgileriyle kitap daha da renklendi.

___________
Baskın Oran, 1945’te İzmir’de doğdu. Saint Joseph ve İzmir Atatürk Lisesinden sonra Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. SBF’de Uluslararası İlişkiler asistanı olarak 1974’te doktorasını tamamladı. 1982 Kasımında YÖK uygulamasıyla görevine son verildi. Ankara idare Mahkemesi kararıyla görevine döndü, ancak bu kez de 1402 Sayılı Sıkıyönetim Yasasıyla işten uzaklaştırıldı.
Baskın Oran’ın yayımlanan öteki kitapları da şunlar: Azgelişmiş Ülke Milliyetçiliği – Kara Afrika Modeli (1977), Türk – Yunan İlişkilerinde Batı Trakya Sorunu (1986), Atatürk Milliyetçiliği (1988). Kenan Evren’in Yazılmamış Anıları (1989), Son Defter (1990).

 

Önceki Yazı
Sonraki Yazı