Baskın Oran

2016 Olimpiyatları ülkemizde yapılıyor

İstikbaldeki medya haberlerini şimdiden okuyabilen bir buluş yaptım; patentini almak üzereyim. Bazı örnekler aktarayım:

İlk hazırlıklar

24 Ağustos 2012: Uluslararası Olimpiyat Komitesi UOK, 2016 oyunlarının Türkiye’de yapılacağını açıkladı.

31 Ağustos 2012: Haberin duyulması üzerine bütün dünyada Kürt, Ermeni ve Kıbrıslı Rum göstericiler “Jenositçi Türkiye’ye gitmeyin” kampanyaları başlattılar. Bu arada, Milli Komite tesisleri ihaleye çıkardı.

02 Eylül 2012, Taraf gazetesi: Telekulak AŞ kaynaklı gizli telefon konuşmaları açıklandı: “Abi, duydun mu, Olimpiyat Komitesi’ne bok gibi para tahsis edilmiş. Ama proce propozıl falan bişey istiyolarmış” / “Rüşvettir o! Kaç paraysa bulur veririz!” / “Tamam abi. Ama ne procesi vercez?” / “Dünyadaki Türk derneklerinin başkanlarını videoya çekcez deriz. Onlardan da tırtıklarız!”

13 Eylül 2012: Protesto kampanyaları sonucu, geçen yıla oranla turist girişinin yüzde 30 azaldığı bildiriliyor.

30 Kasım 2012: Tesis ihalesi alan yabancı firmalardan ikisinin Kıbrıslı Rum ve Ermeni kökenli olduğunun anlaşılması üzerine sözleşmeleri iptal edildi. İki firmanın UOK dışında ayrıca merkezi Lahey’de bulunan Daimi Hakem Divanı’na başvurduğu bildiriliyor.

19 Şubat 2013: You Tube sansürü, 6-7 Eylül pogromu, 1 Mayıs 1977 Taksim katliamı, 1942 Varlık Vergisi olayı, güneydoğudaki faili meçhul cinayetler, Diyarbakır’da bir parkta Berfin adının yasaklanması ve benzeri çeşitli konularda yoğun internet yayınları sürüyor.

12 Mayıs 2013: “Midnight Operation” adıyla filme çekilen Hayata Dönüş Operasyonu tüm dünyada aynı gün gösterime girdi. Gişelerin önünde kuyruklar oluştuğu bildiriliyor. TC Kültür Bakanlığı resmî bir bildiriyle filmi protesto etti.

18 Haziran 2014: Olimpiyat maskotu için yarışma açıldı. İsmetpaşa Kız Enstitüsü öğretmenlerinin hazırladığı Atatürk motifinin ağır bastığı, fakat “maskot” adını taşıyacağı için tereddütler doğduğu öğrenildi. Son olarak, “Türklerin Göç Yolları Haritası” üzerinde durulduğu, bunun dünya halklarının birlik ve beraberliğini temsil etmesi açısından olimpiyat esprisiyle de bağdaştığı bildiriliyor.

Tarih yaklaşırken

13 Ocak 2016: Pistlerdeki tartan kaplamaların ilk yağmurda köşelerinden kalkması üzerine soruşturma başlatıldı.

15 Ocak 2016: İktidar partisi il ve ilçe başkanlarının, kentlerinde yapılacak yarışmalardan önce açılış konuşması için başvurdukları öğrenildi.

20 Ocak 2016: Elektrikler kesildiğinde skor tablolarının anında elle değiştirilmesini sağlayacak Olimpiyat Alternatifler Genel Müdürlüğü göreve başladı.

24 Ocak 2016: Kapalı salonların ikisinde eksik çimento ve demir yüzünden çökme tehlikesi saptandı. Bu tarihten sonra ihale yapılamayacağından derhal şişme salon ithaline gidilmesi kararlaştırıldı.

30 Ocak 2016: Dünyada şişme salon üreten tek firmanın Türkiye temsilcisinin Gençlik ve Spor Bakanlığı genel müdürlerinden birinin damadı olduğu ortaya çıktı.

15 Şubat 2016: “Eskrim varsa, bizim dal da dahil edilmelidir” diyen ama başvurusu reddedilen Bursa Kılıç Kalkan Ekibi (BKKE) idare mahkemesine, olmazsa AİHM’ye gidecek. Ekip şefi eskrim yarışmalarından önce palalı bir STK protestosu düzenleyeceklerini de açıkladı.

20 Şubat 2016: BKKE başvurusundan esinlenen Vatanını Sevenler Derneği, olimpiyatlara yağlı güreş, uzuneşek ve güvercin taklası branşlarının eklenmesini istedi. Dernek ayrıca, “Cirit atma var da cirit oyunumuz niye yok?” diyerek Milli Komite’yi göreve davet etti.

03 Mart 2016: Kıbrıs Cumhuriyeti (Kıbrıs Rum) sporcularına vize verilmemesinin diplomatik soruna dönüşmeyeceğini söyleyen bir yetkilinin: “Türkiye büyük ülke. En kötü ihtimalle Anamur’un oralardan tekneyle girerler, soran olursa da olimpiyatlar süresince mülteci statüsü tanıdık deriz” dediği öğrenildi. Yetkili, İstanbul’a “Konstantinopolis” demeleri yüzünden Yunanistan’la da benzer sorunların bulunduğunu ama demokrasilerde çözüm tükenmeyeceğini sözlerine ekledi.

20 Mart 2016: Güzel Ahlak Derneği, yarışmalarda eşofman giyilmesi gerektiğini bildirdi ve 2008 yüzme yarışmalarındaki haşemaları hatırlattı.

25 Mart 2016: Milli Komite, olimpiyatların 5 halkasının 16’ya çıkartılması için UOK’ye başvuruda bulunacak. Resmî gerekçe olarak, 2016 yılının son iki rakamı gösterilecek. Fakat bir gazetenin dünkü manşetinde asıl gerekçenin tarihteki 16 Türk cumhuriyeti olduğu iddiası dile getirildi.

27 Mart 2016: Basındaki haberler üzerine Milli Muhalifler Derneği açıklama yaptı: “Bu gerekçe, Türkiye düşmanı mahfiller tarafından Türklerin en az 15 devleti batırdıkları anlamında yorumlanabilir; uyanık olunmalıdır.” 16 halkanın 5 tanesinin içine, orijinal halka olduklarını hatırlatma babında Atatürk portrelerinin konacağı da sızan haberler arasında.

30 Mart 2016: Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz, Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ortak bir yazılı basın açıklaması yaparak 16 halkanın tümünün de içinde Atatürk resmi bulunması gerektiğini, bunu teklif eden vatanseverler hapislerde çürürken vatan hainlerinin serbestçe kol gezdiğini bildirdiler. Hükümlüler farklı illerdeki cezaevlerinde kaldıkları için bu F tipi cezaevi müdürleri hakkında idari soruşturma açıldı.

Olimpiyatlar başlıyor

29 Haziran 2016: Tekne yarışlarının Girne’ye kaydırılacağı haberleri üzerine UOK tepki gösterdi. 1974’te savaş ganimeti olarak el konulan Kıbrıslı Rum teknelerinin nasıl ve kimlere satıldığına ilişkin belgeler internette dizi halinde yayınlanmaya başlandı.

01 Ağustos 2016: Milli Komite oyunların “Dağ Başını Duman Almış”la açılacağını duyurdu. Fakat İsveçlilerin “Bu bizim halk şarkımızdır” itirazında bulunabileceğine ilişkin kimi duyumların alınması üzerine konunun komisyona havalesi kararlaştırıldı.

07 Ağustos 2016: İstanbul yakasında Atatürk Havalimanı’ndan Rumelikavağı’na, Anadolu yakasında Üsküdar’dan Anadolukavağı’na kadar bütün yollar olimpiyat süresince trafiğe kapatıldı. Ek vapur seferleri düşünülüyor.  

08 Ağustos 2016: Olimpiyatlar başladı! Açılışta “Atatürk Kocatepe’ye Çıkarken” sahnesi 3 boyutlu halogramla göklere resmedildi. Dün de İstanbul’un 8 ayrı yerinde bombalar patladı. 16 kişi öldü.

09 Ağustos 2016: Yapılan ihbar üzerine UOK yetkilileri yüzme havuzunun 1,5 cm kısa yapıldığını tespit etti. 5 saatlik toplantı sonucunda yarış neticeleri ve rekorları iptal edildi.

10 Ağustos 2016: Türk Dil Kurumu her türlü olimpiyat yazı ve ilanlarının önce Türkçe sonra İngilizce yazılması gerektiğini duyurdu.

12 Ağustos 2016: Anadolu’daki kiliseleri gezmek isteyen Yunan ve Ermeni ekiplere izin çıktı. Buralarda izinsiz dua etmek isteyen sporculara jandarma müdahale etti. Durum, yetkililer tarafından buralarda “mail-i inhidam” (çökme tehlikesi) bulunduğuyla açıklandı. Haritada bulunan çoğu kilisenin ise yerinde olmadığı görüldü.

15 Ağustos 2016: Helal Tekstil AŞ Genel Müdürü A.Ü.’nün 3 madalyalı bir kadın yüzücünün odasına her akşam gül yolladığı, çiçekler iade edildiği halde yollamanın sürdüğü öğrenildi. Görüşüne başvurulan A.Ü, gülleri kendisinin adına rakip firmanın göndermiş olabileceğini bildirdi.

18 Ağustos 2016: Rafting yarışmalarının yapıldığı ilde sporcuların akşam verdiği partiyi ahlak zabıtası bastı. UOK olayı şiddetle protesto etti.

20 Ağustos 2016: Yabancı sporcuların yemeklerine şap karıştırıldığı ortaya çıktı. Görüşüne başvurulan bir yetkili “Şap olsa olsa bizim sporcularımızın oyunlara konsantresi için kullanılmış olabilir. Yabancı sporculardan bize ne?” dedi. Şapın yabancılara yanlışlıkla verildiği sanılıyor.

24 Ağustos 2016: Olimpiyat oyunları sona erdi. Son gün yapılan 5000 m. kadınlar finalinde bir olay yaşandı. Milli atletimiz Elvan Abeylegesse’nin ipi ikinci göğüslemesi üzerine sevincinden piste hücum eden seyirciler arkadan gelen atletleri düşürdüler. Oyunların son günü olduğu için ne yapılacağına ilişkin görüşmeler devam ediyor.

Önceki Yazı
Sonraki Yazı